Erasmus v Barceloně – Klára Hanáčková

V září roku 2022 jsem měla možnost vyjet na studijní pobyt v rámci programu Erasmus+ do zahraničí, konkrétně do Španělska do krásného města Barcelony. První měsíc byl velmi náročný, zvyknout si na nové prostředí, školu, spolužáky, učitele, jiný jazyk a kulturu byl nelehký úkol a já jsem si v tu chvíli říkala, jak je možné, že všichni z Erasmu přijíždí tak nadšení s pocitem, že to byl ten nejlepší zážitek? Jediné, co jsem chtěla, bylo jet zpátky domů, za rodinou, do svojí školy.

Uběhl měsíc a najednou se to všechno zlomilo, ve škole jsem si zvykla, poznala nové kamarády a ty věty o tom, že je Erasmus nejlepší zkušenost, mi začaly dávat smysl a já jsem si život v Barceloně začala užívat naplno. Seznámení s lidmi z celého světa, inspirativní učitelé ve škole, možnost být u moře každý den, večery s kamarády u piva, město plné vstřícných lidí, kteří se usmívají celý den – to všechno byly momenty, při kterých jsem si říkala: „Bylo to to nejlepší rozhodnutí.“

Teď je leden a já za týden jedu zpátky domů, plná zážitků, s vytvořeným přátelstvím s lidmi z celého světa, a hlavně s vděčností, že jsem vůbec měla možnost tohle zažít.

Tak pokud zrovna ty, co tohle čteš, přemýšlíš o výjezdu do zahraničí, chtěla bych ti říct, ať rozhodně jedeš. Možná to nebude ze začátku vůbec žádná sranda, možná to bude chvíli náročné, ale jsem přesvědčená o tom, že nakonec budeš odjíždět zpátky domů s pocitem, že to opravdu stálo za to a bylo to to nejlepší rozhodnutí, které jsi mohl udělat. A taky nezapomeň, že v tom nikdy nejsi sám!

Klára Hanáčková, Pedagogika – Psychologie, 2. ročník


Erasmus v Barceloně
Autor: Klára Hanáčková
Erasmus v Barceloně
Autor: Klára Hanáčková
Erasmus v Barceloně
Autor: Klára Hanáčková
Erasmus v Barceloně
Autor: Klára Hanáčková
Erasmus v Barceloně
Autor: Klára Hanáčková

Zveřejněno / aktualizováno: 21. 02. 2023